Film

Raúl még Miamiban megpróbálkozott a filmkarrierrel. Latin szerepekre hívták főleg, majd általában közölték vele, hogy a zöld szemével és a szőke szemöldökével "nem eléggé latin" :)
És arra is megpróbálták rávenni, hogy változtasson nevet. Nem sikerült. (Bár a második keresztnevét elhagyta. Egy fórumon azt olvastam, hogy a New York-i ügynöke tanácsolta ezt. És bár a plakátokon nem így szerepel, de ettől függetlenül Raúl továbbra is úgy írja alá a nevét, hogy "Raúl E Esparza".)
2005-ben forgatta eddigi egyetlen filmjét (Find Me Guilty - Védd magad). 15-20 percet játszik benne, ő az, aki lelövi a főhőst. Természetesen a magyar mozikban nem játszották a filmet, de
dvd-n meg lehet szerezni. (Egyébként Raúl valószínűleg amiatt vállalta el ezt a filmszerepet, hogy a Find Me Guiltyt kivételesen nem Los Angelesben, hanem New Yorkban forgatták.)

"Érdekes dolog latin előadónak lenni. Engem soha senki nem akart latin szerepekre alkalmazni. Nem úgy nézek ki, mint amilyen a hollywoodi sztereotípia. Többször kerültem közel mozi-szerepekhez, amikor végül azt mondták, hogy 'Nagyon jó. De nem vagy eléggé kubai.' És sosem tudod, hogy ezen mit is értenek pontosan. Azt hiszem egyszerűen azt, hogy nem az a típus vagyok, akit Hollywoodban latinnak tekintenek.
Úgyhogy egy idő után már nem kerestem azokat a szerepeket, amikhez a kubai hátteremet kellett volna használnom. Azt mondanám, hogy ez egy ponton befolyásolta a karrieremet: a munkához való hozzáállásban, amit a családomból hoztam."

"Igen, sokszor ejtik rosszul a nevem. Voltam már 'Esparka' is. Valaki meg azt akarta, hogy Roland Spicerre változtassam a nevem, ami szerintem egy jó pornó-név lenne."

"A 'Find Me Guilty'-t Sidney Lumet rendezte, és a Network az egyik kedvenc filmem. Sidney egy olyan rendező, aki szereti a színészeit, és ez volt az egészben a legnagyobb élmény."

"És amikor Tony tanúvallomást tesz az unokatestvérének a lelövéséről, Esparza - egy sokoldalú New York-i prózai- és musicalszínész - kishíján ellopja a filmet az őrült jelenettel a tanúk padján."

"Azt csinálhatom, amiről mindig is álmodtam: profi színészként játszom New Yorkban. A filmes karrier nagyon izgalmas lenne, mert az egy másfajta színészet, és szívesen kipróbálnám. De ha boldog vagy ott, ahol vagy, és emiatt bizonyos dolgokból kimaradsz, akkor el kell tudnod engedni ezeket a dolgokat."

/Részletek különböző cikkekből és interjúkból/

vissza