Szerepek, amiket nem kapott meg

Ebből is volt néhány. Néhány, amiről tudunk, és a Rocky előtti időszakból bizonyára rengeteg, amiről nem.

Jesus Christ Superstar - Judas

Ez a legkorábbi, és egyben a legfájóbb. (Számomra.) Az Evitánál már leírtam, hogy eredetileg úgy tervezték, hogy a '99-es turnét 2000-ben bemutatják a Broadwayn is, de Webbernek hála a Szupersztár felújítását állították inkább színpadra. Raúl úgy gondolta, hogy elmegy a meghallgatásra Júdás szerepére. De nem került be. És ezen nem tudom magam túltenni. Egy szavam sem lehetne, mert még ha kerülőúton is, de végül a premier előtt egy héttel Tony Vincentből csináltak gyorsan Júdást (akit eredetileg Simon szerepére válogattak be), de mégis úgy gondolom, hogy ez a szerep sokkal jobban illik Raúlhoz, mint Tonyhoz. Sőt, azt gondolom, hogy ha valakinek van rá esélye, hogy legyen olyan Júdás, mint anno Carl Anderson, az Raúl Esparza. Megvan hozzá a hangja, a személyisége, és fantasztikus színész, egyszerűen tökéletes Júdás lenne. Már csak abban reménykedem, hogy valami koncertszerű előadásra majd egyszer meghívják Júdásnak. Mondjuk egy olyanra, mint amilyen a Sakk vagy a Hair volt. És akkor már az sem fog érdekelni, ha nem Steve Balsamo lesz Jézus :) (Ez amúgy is teljesen esélytelen lenne.)

"A Szupersztár egy fantasztikus show, de azt gondolom, hogy a 2000-es felújítás nem volt valami fantasztikus. Egyébként voltam a meghallgatáson Londonban Júdás szerepére. Vicces, mert James Barbour [Jane Eyre] és Patrick Wilson [Alul semmi] társaságában utaztam, mindhármunkat ugyanarra a szerepre hallgattak meg. Nemrég találkoztunk a 'Broadway On Broadway' koncerten a Times Square-en, és elkezdtünk nevetni, amikor eszünkbe jutott ez a meghallgatás. Mindhárman megpróbáltuk a legtöbbet kihozni ebből a londoni útból, mert az eléggé világos volt számunkra, hogy egyikünket sem akarják majd szerződtetni. Úgyhogy úgy mentünk el, hogy legalább megnézzük Londont. Most pedig mindhárman főszerepet játszunk a Broadwayn."

Assassins - Zangara

Ezt a szerepet meg is kapta, meg nem is. Ezt is leírtam már párszor, de az ismétlés sosem árt :) Szóval 2001 őszén a tick tick BOOM!-ot az Assassins miatt hagyta ott. Megkapta a szerepet, ezzel nem is volt probléma, viszont a terrortámadás miatt bizonytalan időre elhalasztották a bemutatót. 2001 helyett végül 2003-ban állították színpadra, és ha jól hámoztam ki a lényeget, a Taboo miatt nem tudta 2003-ban elvállalni az Assassinst. Miután megismerkedtem ezzel a musicallel, le kellett vonnom azt a következtetést, hogy nem is baj, hogy Raúl nem lett Zangara. Felejthető szerep. Philip Sallon-éhoz képest meg aztán főleg. Félreértés ne essék, az Assassins szerintem ezerszer jobb musical, mint a Taboo, de a szerep szempontjából jó döntés volt, hogy Raúl az utóbbit választotta.
Még egy helyen előjön Raúllal kapcsolatban az Assassins. 2004-ben a legjobb férfi mellékszereplő Tony-díját Michael Cerveris hozta el Raúl orra elől - az Assassinsben nyújtott teljesítményéért.
Raúl nyerte a Drama Desket, Cerveris a Tonyt. (Ha az ember logikusan végiggondolja, ez várható eredmény volt. Cerveris jó színész. 10 évvel idősebb, mint Raúl, és már 1995-ben főszerepet játszott a Broadwayn. És ekkor még nem volt Tony-díja. Az ő jó teljesítménye és 10 éves Broadway-múltja állt szembe Raúl jó teljesítményével és mindössze 3 éves Broadway-múltjával...)

"Nem fognak látni az Assassinsben. Főleg mert nem hinném, hogy bárki kíváncsi lenne rám még egy olyan szerepben, amikor egy dühös embert kell játszanom, aki magasan énekel. Nem hinném, hogy valaha is fogok közreműködni az Assassinsben. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos darab, és a jelennek szól. Nem hiszem, hogy nagy üzleti hasznot fog hozni, de egy fontos mű arról, hogy mit jelent amerikainak lenni. Biztos, hogy fantasztikus előadás lesz."
"Az Assassins számomra egy álom megvalósulása, és ezért szeretnék benne játszani."
"Szeptember 24.-én kezdjük a próbákat. Mindig szerettem volna Sondheimmel dolgozni, vagy egy Sondheim darabban szerepelni, de eddig még nem válogattak be egybe sem."
"Még mindig játszottam a tick tick BOOM!-ban, amikor elkezdtük az Assassins próbáit. Egy héten belül lemondták a produkciót, ami szerintem hiba volt, ugyanakkor megértem, hogy milyen félelmeik voltak a darab bemutatásával kapcsolatban."
"Megszakadna a szívem, ha két év várakozás után mégsem tudnám elvállalni az Assassinst! Nem tudom, hogy együtt tudják-e tartani az eredeti csapatot. Nagyon drukkolok. Szeretném megcsinálni. Steve [Sondheim] -ért bármit megtennék, bárhol, bármikor."
"Esparza, aki 6-7 hónapra írt alá a Taboo-ba, hozzáteszi: 'Talán mindennek oka van az életben.' "
"Douglas Skills a Little Shop Of Horrors-ban van, Joe Mantello a Wickedet rendezi, én pedig a Taboo-ban játszom. Mi mindannyian benne lettünk volna az Assassinsben, de hogy tudtak volna együtt tartani mindenkit? Szeptember 11.-e után csináltunk egy olvasópróbát, ami szívszaggató volt. Tudtuk, hogy nem fogják bemutatni az előadást, csak szerették volna, ha egyszer összeolvassuk a darabot. A terrortámadás után olyan volt, mintha Amerika fájdalmáról szólna, és ez most, évek múlva már megváltozott. Ahogy Steve is mondta: 'A show-nak megvan a maga mondanivalója. Nem akarom, hogy a történtek miatt más értelmezést kapjon.' "

Anna In The Tropics

Prózai darab. Szintén a Taboo előtt történt az eset :) Semmit nem tudok róla, csak abból próbálok következtetni, amit Raúl mondott. Először felajánlották neki a főszerepet. Elfogadta. Aztán a darab Pulitzer-díjat nyert, és ennek örömére megváltoztatták a szereposztást. Raúl egy kisebb szerepet kapott volna. Egyébként azt is eljátszotta volna a Taboo után, csak az Anna In The Tropics bemutatója az eredetileg tervezettnél előbbre került, ezért nem tudta elvállalni. Ez már a második szerep volt, ami a Taboo miatt úszott el, de kárpótlásul azért ott volt neki az a Tony-jelölés a Taboo-ért.

"Az Anna rendkívüli darab, és szörnyen sajnálom, hogy nem lehetek benne."

Rent

Rent mint film.
Raúl valahogy egyik karakterre sem kézenfekvő és tipikus választás. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy Angel szerepe tetszik neki legjobban, a filmnél pedig először Roger majd Mark válogatására hívták. Nem kaptam sokkot, mikor ezt az infót olvastam, mert amennyire tudtam követni az eseményeket, szóba sem került más, mint hogy az eredeti Broadway szereposztás fog a filmben is játszani. Ettől még jó lett volna, ha Raúl játszik a filmben, de ha nem, hát nem.
Mellesleg ha bekopogtatna egyszer a színpadi verzió producereihez azzal, hogy holnaptól a Broadwayn akarja játszani Markot vagy Rogert, nem mondanának neki nemet. De szerintem ennyi idősen már nem fogja akarni. És 10 évvel a premier után egy befutott musicalszínész számára már nem olyan nagy kaland játszani az előadásban.

"Eredetileg úgy gondoltam, hogy legszívesebben Angelt játszanám el, mert az egy jó szerep. Aztán beláttam, hogy soha senki nem válogatna be engem Angelnek. Mark volt a másik szerep, ami érdekelt. Anthony [Rapp] csodálatos volt ebben a szerepben, amikor láttam. Roger az énekesi feladat miatt tetszik inkább. Amikor a mozi-változat maghallgatásán voltam, először Roger szerepére hívtak, de akkor bejött Justin Timberlake, és csináltak egy próbafelvételt, amin ő volt Roger én pedig Mark. A Rent egy nagyszerű show, jó lett volna a filmben eljátszani Markot."
"Évekkel ezelőtt láttam az előadást. Nagyon tetszett. Hihetetlenül megindító volt, és arra az időre emlékeztetett, amikor iskolába jártam New Yorkban, és az East Village-en laktam. Olyan érzés volt, mintha egy naplót olvasnék a saját életemről."

vissza