Cabaret

Kanyargós volt Raúl útja a Kabaréig. A tick, tick... BOOM!-ot egy Sondheim-darab kedvéért hagyta ott. Beválogatták az Assassins felújításába, de aztán szeptember 11.-e után úgy döntöttek a producerek, hogy elhalasztják a bemutatót. (Sondheim azt mondta, hogy nem akarja, hogy az áthallások miatt máshogy értelmezzék a darabot, mint aminek ő eredetileg szánta.) Aztán jött a megkeresés, hogy lenne-e kedve a konferanszié szerepéhez a Kabaréban. Az első alkalom volt New Yorkban, amikor nem kellett a szerepért meghallgatásra mennie.
Raúl harmadik szerepe volt ez a városban, de az első olyan, amibe nem a játszási sorozat elején, hanem közben állt be. Ő volt a hatodik konferanszié. (Ezt hívják odakinn 'Replacement'-nek. Nem összekeverendő az understudyval, ami másodszereposztást jelent. Raúl még sosem volt understudy, és ahogy pályája alakul, valószínűleg soha nem is lesz. Első szereposztás forever!) Az, hogy nem az övé volt az első alakítás az MC szerepében ebben a produkcióban, hanem átvette valaki más szerepét, azt jelentette, hogy semmilyen nagy színházi díjra nem lehetett jelölni. Mert egyszerűen nincs 'Best Replacement' kategória - tisztelet a kivételnek. (Talán most majd elterjed, hiszen 2007-től bevezetik a Tony-díjnál is.) Raúl - néhány hónapos megszakítással - körülbelül egy évig játszotta a Kabaré főszerepét. Eredetileg két hónapra hívták, mert nyárra már aláírt a Sondheim-ünnepségsorozat két főszerepére Washingtonba. A két hónap alatt olyan meggyőző volt, hogy visszahívták ősztől ismét. Saját bevallása szerint a második sorozata az elsőnél is jobbra sikerült.
A Sam Mendes által rendezett produkcióban Raúl három Sallyvel játszott együtt. Időrendben Brooke Shields, Gina Gershon és Molly Ringwald voltak a partnerei. Molly Ringwald korábban Amy Spangert váltotta a tick, tick... BOOM!-ban, vagyis ugyanonnan jött, honnan Raúl, csak kicsit később.
Érdekesség, hogy Raúl pont abban az időben játszott a Kabaréban, amikor az ezredik előadást ünnepelték, és emiatt a szokásosnál kicsit több figyelmet kapott a darab és a szereplőgárda egyaránt.
Az Evita és a Rocky után itt is meg kell említeni azt a nehéz örökséget, amit két korábbi MC, Joel Grey (a filmbeli) és a Broadway-produkció Tony-díjas főszereplője, Alan Cumming testesített meg.
Raúlnak ez volt az egyik álomszerepe. Kb egy évvel a Kabaré előtt megkérdezték tőle, hogy ha egy szerepet választhatna az éppen futó Broadway-darabokból, mi lenne az. Gondolkodás nélkül mondta a konferansziét a Kabaréból.
A Kabaré után Raúl ismét az off-Broadway felé vette az irányt, hogy prózai szerepben is bemutatkozhasson New Yorkban.

"Az Assassins miatt otthagytam a tick, tick... BOOM!-ot, aztán az Assassins bemutatását elhalasztották, és egyszercsak nem volt munkám. Ez körülbelül két hétig tartott, de teljesen bepánikoltam. A 'karriertervezés' következő állomása puszta szerencse volt. Kellett egy új konferanszié a Kabaréba, és felajánlották nekem a szerepet. Éppen az 'Urban Cowboy' workshop előadásában dolgoztam, amit azért vállaltam el, mert dolgozni akartam. Ekkor hívott Elin Flack azzal, hogy 'azt akarják, hogy eljátszd a konferansziét a Kabaréban. Érdekel?' 'Persze!' Először úgy volt, hogy két hónapig játszom, aztán végül sokkal hosszabb ideig maradtam. A felém forduló figyelem, a sajtó érdeklődése nagy előrelépést jelentett, miközben a harmadik szerepemet játszottam a városban. A Times kijött, hogy írjanak az előadásról, és mellé leközölték az életrajzomat."

"Ez egy igazán mocskos produkció volt, a film emellett legfeljebb a gyertyát tarthatná."

" 'Egyszer vagy kétszer egy évben születik olyan sztár a Broadwayn, akinek a hírneve nem tévé- vagy mozi-szerepeken, hanem színpadi szerepeken nyugszik.' - mondja Sam Mendes, a Kabaré rendezője. 'Raúl a példa erre. Az Emcee szerepében egy olyan tehetség mutatkozhatott meg a maga teljességében, aki még sokra hivatott.'
Todd Haimes, aki beválogatta Esparzát a Kabaréba, valósággal áradozik. 'Azt hiszem, Raúl az egyik legrendkívülibb fiatal tehetség, akit valaha láttam. Óriási hangja van, és fantasztikus színész. Nehéz definiálni, mit jelent, hogy valakinek sztár-kvalitásai vannak, de felismered, ha látod. Raúlból nagy sztár lesz.' "

"A legdinamikusabb Emcee a Tony-díjas Alan Cumming óta. Kicsit Marlene Dietrich, kicsit a sátán tébolyult áldozata."

"Felejthetetlen a jelenléte. A hangjával meglapozhatja a musical-karrierjét, ugyanakkor kivételes képességű színész is." 

"- Nehéz volt átvenni egy olyan szerepet, ami ennyire szorosan kapcsolódik Joel Greyhez és Alan Cumminghoz?
- Nem, mert imádtam. Láttam az előadást, és egyszer szerettem volna játszani benne. Az meg sem fordult a fejemben, hogy a Broadway-produkcióban, esetleg valahol egy kis chicagói színházban. Nagyon izgalmasnak találtam. Mindigis el akartam játszani, és végül úgy alakult, hogy éppen nem volt munkám, amikor hívtak, és úgy gondoltam, hogy meg tudom csinálni. Alan produkciója a legjobb dolgok egyike, amit valaha láttam. Megpróbáltam kitalálni, hogy csinálta. Ez olyan, mint a Jeopardy. [Ez valami számomra ismeretlen játék.] Megkapod a helyes válaszokat, és ki kell találnod a kérdést. Amikor színészként rájössz arra, hogy mik a kérdések, meg tudod változtatni a válaszokat. Így lesz a szerep a tiéd."

"Bárki, aki valaha szerette volna tudni, hogyan születik egy Broadway-sztár, most megnézheti, mert pontosan ez történik Raúl E. Esparzával." 

"Méltó arra, hogy reklámozzuk, mert Esparza mágnesesen vonzó előadó, és amit a Kabaréban csinál, az egyszerűen hátborzongató."

"Carole [Shelley] szokta fogni a kezem a takarásban. Sokkal nagyobb lámpalázam van, mint általában szokott lenni, talán azért, mert tudom, mi forog kockán. Bátor és nyers szoktam lenni, őrült ötleteim támadnak csak úgy viccből. Végülis ez is szórakoztató, csak van egy olyan pillanat minden színész életében, amikor azt gondolod: 'Mi a fenét csinálok? Ez nevetséges!' Kimész a színpadra, és úgy érzed, mintha kötélen táncolnál."

"Alakítása eléri (sokak szerint felülmúlja) Alan Cummingét a Kabaré konferansziéjának szerepében."

"Nem érzem azt, hogy befejeztem volna a Kabrét. Úgy gondolom, hogy az utolsó négy hónapban, miután visszajöttem, jobb alakítást nyújtottam, mint az elején. Ezen kívül addigra olyan valaki lettem, akit az emberek látni akartak. Sokszor úgy mentek jegyet venni, hogy 'Raúl Esparza mikor játszik?' Még mindig nem fogtam fel."

/Részletek különböző cikkekből és interjúkból/

vissza